U povodu Svjetskoga dana šuma i prvoga dana proljeća, Grad Opatija je organizirao edukativnu radionicu o sadnji, rezidbi i njezi maruna.

U prepunoj dvorani Doma Veprinac prisutne je pozdravila zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić te zahvalila Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ na dugogodišnjoj uspješnoj suradnji te najavila nastavak ulaganja u razvoj opatijskog zaleđa. Viši stručni suradnik Grada Opatije za gospodarstvo Armen Gurguška istaknuo je podršku i poticanje interesa kod mladih osoba na aktivno uključivanje u poljoprivrednu proizvodnju. U sklopu edukacije, dr. sc. Željko Prgomet mnogobrojnim je sudionicima prezentirao znanja o sadnji maruna i revitalizaciji šuma maruna na praktičan, poučan i zabavan način.

Svim sudionicima dodijeljene su kvalitetne dvogodišnje sadnice maruna kako bi ih posadili u svoje vrtove i okućnice, potičući aktivno sudjelovanje u očuvanju okoliša i revitalizaciji maruna.

Upravo je podmlađivanje površina na kojima raste marun, sadnjom novih i otpornijih vrsta uzgojenih od autohtonih sorata maruna, jedna od prvih i osnovnih stručnih mjera i smjernica navedenih u “Analizi stanja pitomog kestena” koje bi dugoročno mogle dovesti do očuvanja i oporavka šuma maruna u našem kraju.