Ispred Ville Antonio, lokacije budućeg poduzetničkog inkubatora HUBBAZIA – Centra za inovacije u turizmu održana je konferencija za novinare na kojoj je projekt predstavljen. Gradu Opatiji su za projekt odobrena bespovratna sredstva kroz Europski fond za regionalni razvoj unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.“, odnosno kroz natječaj Sustav start-up inkubatora na području Urbane aglomeracije Rijeka. Ukupni prihvatljivi izdaci projekta iznose 2.242.385,25 kuna. Gradu Opatiji su dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 1.874.634,07 kn što predstavlja 83,6 % prihvatljivih troškova. Grad je preostala sredstva u iznosu od 367.751,00 kuna osigurao Proračunom.

– Ponovno pokazujemo kako smo se opredijelili za razvoj grada kroz korištenje sredstava europskih fondova, a projektu koji danas predstavljamo – Centru za inovacije u turizmu, sasvim je logično mjesto u Opatiji jer je razvoj hrvatskog turizma upravo povijesno vezan uz naš grad, a turizam je jedna od najznačajnijih gospodarskih grana Hrvatske, kazao je gradonačelnik Ivo Dujmić.

Voditelj projekta je diplomirani ekonomist, Opatijac Tomislav Lesinger koji ima dugogodišnje radno iskustvo u turizmu, u LRH i Milenij hotelima.

– Nikada nije bilo bitnije adekvatno odgovoriti na poduzetničke izazove nastale uslijed Covid-19 pandemije i pripadajuće ekonomske krize. Ne tvrdim da je naš poduzetnički inkubator spas za ekonomiju i turizam, ali on svakako predstavlja integralni i važan dio onoga što Opatija i Hrvatska moraju raditi kako bi se na tržištu pozicionirali idejama i ponudom prilagođenom novim vremenima. Naša je želja da se pojedinci i tvrtke afirmiraju kroz HUBBAZIU i ostanu djelovati u Opatiji i tako doprinesu razvoju našega kraja te stvaraju nova radna mjesta. Glavni cilj projekta je osnažiti razvoj poduzetništva koji će dodatno jačati kompetencije i vještine poduzetnika putem raznih edukacija i radionica. Korisnici će prolaziti kroz cikluse programa gdje će, između ostalog, steći znanja o primjerice fazi ideacije poslovne ideje i provođenju raznih analiza, izradi financijskog plana, definiranju cijena, troškova i slično, izradi marketinške strategije i plana, odabiru kanala promocije i prodaje, izradi brend dokumenta i vizualnog identiteta te izradi poslovnog plana, investicijskih planova i strategija. Cilj je, ujedno, povezati sve poduzetnike, tvrtke, hotelske kuće, sveučilišta, studente i sve one koji osjećaju da mogu pridonijeti promjeni i razvoju poduzetničke kulture, kazao je Lesinger. Najavio je i da će prve radionice početi u srpnju ove godine te pozvao sve zainteresirane s dobrom idejom da mu se već mogu javiti.

U Villi Antonio upravo traju radovi na opremanju prostora od 142m2  koji je podijeljen u tri funkcionalne zone. Prva zona je COWORKING prostor s dvoranom za sastanke, zajedničkim radnim prostorom svih sudionika gdje mogu organizirati poslovne sastanke, prezentacije i razgovore s klijentima ili konzultantima. LOUNGE prostor je središnji ugodni i opuštajući prostor inkubatora koji će biti mjesto za opuštanje i razgovore uz kavu ili snack. Treći je KONFERENCIJSKI prostor, mjesto koje služi za prezentacije i edukacije.

Ovom projektu prethodila su dva pilot projekta, Da se mene pita… iz 2018. i Creative Tourism Lab Opatija iz 2019. Na prvom su brojni mladi sudionici, uz stručno mentorstvo, radili na osmišljavanju aktivnosti budućeg inkubatora – Centra za inovacija u turizmu. Na drugom projektu su polaznici programa razvijali i predstavili svoje poduzetničke ideje.

Svi zainteresirani mogu se javiti na kontakt:
hubbazia@opatija.hr  // +385 99 526 92 94