Međunarodni dan mladih obilježava se 12. kolovoza u cijelom svijetu s ciljem podizanja svijesti o značenju mladih i njihovoj ulozi u društvu te slaveći potencijal mladih kao partnera u današnjem globalnom društvu. U Opatiji je Međunarodni dan mladih obilježen u organizaciji Savjeta mladih Grada Opatije.

U prijepodnevnim satima održana je akcija mjerenja tlaka i pokazna vježba oživljavanja primjenom automatskog vanjskog defibrilatora za laike u suradnji s članovima Kluba mladih Gradskog društva Crvenog križa Opatija. Vježbu je vodila Karla Vurić, predstavnica Kluba mladih GDCKO u Savjetu mladih, a mladi volonteri GDCK Opatija mjerili su građanima tlak uz korisne zdravstvene savjete.

Poslijepodne su u Centru za inovacije u turizmu – Hubbazia održani predavanje i radionica „Mladi NISU budućnost” na temu politika za mlade, uz gosta predavača predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave Hrvoja Kovača. Ovaj stručnjak za mlade govorio je o smislu postojanja i rada Savjeta mladih u jedinicama lokalne samouprave kao i o važnosti uključivanja mladih u donošenje odluka vezanih za mlade.

U večernjim satima u Caffe baru Eugenian održan je Abbazia pub kviz koji je moderirao Dražen Turina Šajeta. Sudjelovalo je sedam ekipa, a pobijedila je ekipa sastavljena od članova Savjeta mladih Općine Kostrena. Opatijske ekipe zauzele su drugo i predzadnje mjesto. Najboljima su uručene nagrade sponzora, a zabava je nastavljena uz druženje i glazbu DJ-a Šajete.

Koordinatorica aktivnosti za Dan mladih Ena Knežević Tončinić istaknula je zadovoljstvo odazivom mladih te zahvalila članovima Gradskog vijeća Grada Opatije na potpori.

– Jučer su nam se pridružili i gradski vijećnici Domagoj Tramontana, Ante Štampalija, Ivan Vidaković i Kristian Tončić, bivši predsjednik Savjeta mladih koji nam je i pomogao u organizaciji. Nakon uspješno organiziranog Dana sporta u Opatiji, sada smo obilježili i Međunarodni dan mladih te okupili naše mlade sugrađane, kao i goste iz prijateljskih Savjeta mladih. Savjet mladih je savjetodavno tijelo Gradskog vijeća te nam je cilj upoznati sugrađane s našim radom. Ulaganje u mlade je investicija koja se višestruko vraća, istaknula je Ena.