Usmiani, Smokrović, Nemec i Zambelli opatijskoj su publici približili poduzetništvo kroz hrabrost izlaska iz sigurnosti javnog sektora

 

Poduzetništvo kroz oči ponajboljih hrvatskih privatnika u zdravstvu i farmaciji sinoć je bila tema panela „Poduzetničke ćakule“ koje provodi i organizira Grad Opatija sa svojim Start-up inkubatorom Hubbazia. Iznimni panelisti: Ivo Usmiani, predsjednik Uprave Jadran – galenskog laboratorija Rijeka, Maša Smokrović, šefica Ustanove za njegu i rehabilitaciju „Helena Smokrović“, dr. Boris Nemec iz Specijalne bolnice „Dr. Nemec“ te dr. Mario Zambelli, prvi čovjek Poliklinike Zambelli približili su publici dojam o tome kako je biti privatnik u zdravstvu i proizvodnji lijekova te što je sve bilo potrebno prijeći da bi danas ova četvorka vodila svoje privatne ustanove, odnosno proizvodnju lijekova s više od 1200 zaposlenih u slučaju Jadran – galenskog laboratorija Rijeka.

 

Počeci su bili im bili različiti, no ono što ih veže jest da nitko od njih nije planski ušao u privatne vode pa je tako Ivo Usmiani kao mladi farmaceut poznate riječke „ljekarne kod kazališta“, s proizvodnjom lijekova krenuo skromno, u baraci i s miješalicom za slastice a i to s tek nekoliko esencijalnih proizvoda koji su potakli daljnji rast:

– Vizija je bila postati broj jedan u proizvodnji proizvoda za oko i nos, a danas smo prisutni na 60 tržišta gdje smo ili broj jedan ili se borimo za drugo mjesto. Na tom je putu bilo puno uspona i padova, ali shvatio sam jako brzo koje su ključne poluge koje moramo imati: upravljanje ciljevima, ljudima, projektima i tako je krenulo. Stava sam da svi moramo ostaviti trag u vremenu i prostoru i da nema ništa od „skrivanja u hladovini“.

 

Maša Smokrović upustila se u zdravstveno poduzetništvo, kako je kazala, silom prilika kada su ona i njena sestra preko noći ostale bez majke koja je radila kao njegovateljica:

-Nisam se planirala baviti zdravstvom. No, nakon smrti majke, sestra i ja smo potaknute svim emocijama koje nas vežu uz majku nastavile njen posao, a ta nas ideja rada u ustanovi koja nosi njeno ime gura i danas. Moj početak u poduzetništvu bilo je bacanje u vatru, nisam znala niti što me sve čeka, niti za što sve čovjek može biti sposoban.

 

Dr. Boris Nemec publici je predstavio svoje, također neplanirane, početke kada se „oteo“ konvencionalnom zdravstvenom sustavu:

-Radio sam u Klinici za ortopediju Lovran gdje sam devedesetih godina na jednom sastanku s kolegama predložio izgradnju novih sala jer su postojeće bile u jako lošem stanju. Nitko se nije složio sa mnom tada, a ja sam u ljutnji kazao: „Ako vi nećete, ja ću sam napraviti bolnicu!“. Smijali su mi se, a ja sam uskoro podignuo kredit i uz podršku svoje supruge otvorio bolnicu koja danas broji 40-ak zaposlenih.

 

Priča Marija Zambellija je slična, ni njemu nije bilo u primisli da bi se upustio u privatnu praksu iz pozicije pročelnika Odjela plastične kirurgije KBC-a Rijeka:

-S godinama mi je i dosadilo, a kako sam i ja, kao i dr. Nemec, povremeno radio kod dr. Tića (Tagora, Čavli) 2004. sam odlučio otvoriti svoju praksu koju skupa s 80-ak zaposlenih vodim i danas. Jeli mi žao? Nije.

 

U nastavku panela, otvorile su se teme poduzetničke odgovornosti koja je u ovim branšama izuzetno izložena s obzirom na to da se radi o zdravlju ljudi, ali i općenito o potrebi poduzetnika da bude iskren sam prema sebi i svojim suradnicima, svjestan svojih poslovnih mana, ali i vrlina. Kod inovacija koje su svojstvene zdravstvenom sektoru u Hrvatskoj ih nema u temeljnom značenju ulaganja u razvoj opreme ili novog medicinskog pomagala, međutim inovativnost podrazumijeva implementaciju potvrđenih ili praksi te proizvoda koji su u inozemstvu dali dobre rezultate.

 

Svi jučerašnji panelisti publici su prezentirali filozofiju razmišljanja koja ih vodi i danas dalje u nove (ne)poduzetničke pothvate i kojoj je u bazi izlazak iz zone udobnosti:

-Raditi u comfort zoni garancija je nezadovoljstva, zaključio je dr. Zambelli s čijim su se tezama o tome kako je uz kompetencije, vještine i svaki oblik stručnosti za uspjeh bilo kojeg poduzetnika važna njegova unutarnja motivacija i strast za onime što radi.

 

Posjetitelji su iz dvorane Ville Antonio u Opatiji jučer izašli zadovoljni i obogaćeni za iskustva te razmišljanja onih koji su dali sve od sebe da ukažu na mogućnosti koje poduzetništvo nudi.