Besplatna radionica o energetskoj obnovi obiteljskih kuća

 

Poduzetnički inkubator Grada Opatije – HUBBAZIA, organizira radionicu na temu energetske obnove obiteljskih kuća, koja će se održati u četvrtak 15. veljače 2024.g. s početkom u 18,00 sati u Vili Antonio, Ulica Vladimira Nazora 2. Radionica je besplatna i otvorena za svu zainteresiranu javnost.

 

Na radionici će građani moći doznati sve što ih zanima o Javnim pozivima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za energetsku obnovu obiteljskih kuća i obnovljivih izvora energije za razdoblje 2021. – 2028. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost provodi Program energetske obnove obiteljskih kuća, a cilj je Programa povećanje energetske učinkovitosti postojećih kuća, smanjenje potrošnje energije i emisija CO2 u atmosferu te smanjenje mjesečnih troškova za energente, uz ukupno poboljšanje kvalitete života.

 

Zašto je važna energetska obnova obiteljskih kuća? Obiteljske kuće čine 65% stambenog fonda u Hrvatskoj koji je odgovoran za 40% od ukupne potrošnje energije na nacionalnoj razini. Najviše obiteljskih kuća u Hrvatskoj je izgrađeno prije 1987. godine te nemaju gotovo nikakvu ili samo minimalnu toplinsku izolaciju (energetski razred E i lošiji). Takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode, a mjere energetske učinkovitosti mogu značajno smanjiti njihovu potrošnju, u nekim slučajevima i do 60% u odnosu na trenutnu.

 

Na radionici će biti omogućeno i pojedinačno savjetovanje s građanima, a radionicu će održati stručnjaci društva Delfin grupa d.o.o. iz Rijeke.