Radionica BrainstormU voditeljice Sandre Anić

 

Grad Opatija i poduzetnički inkubator HUBBAZIA organizirali su radionicu Sandre Anić: BrainstormU – osvijestite svoje potencijale i razvijte svoju poslovnu ideju ili projekt sa design thinking metodom.

Design thinking  je kreativan proces pronalaženja rješenja za poslovne izazove, a uspješno je primjenjuju start-upi i brojna poduzeća. Primjenjiva je u mnogobrojnim situacijama, a u fokusu rješenja su uvijek korisnici i njihove stvarne potrebe. Ova radionica će potaknuti sve da razmišljate izvan okvira i istražite nove mogućnosti za svoje poslovne ideje ili projekte.

U današnjem svijetu koji je sve brži i sve zahtjevniji, pronalaženje smisla i svrhe postalo je prioritet za mnoge ljude. Jedan od načina da se postigne ova harmonija je kroz kombinaciju koncepta ikigai-a i design thinkinga. Ove dvije filozofije mogu nam pomoći da pronađemo svoju strast, svrhu i kreativnost u svijetu koji se neprestano mijenja.

Ikigai, koji potječe iz japanske kulture, predstavlja koncept koji spaja četiri osnovne komponente: ono što volimo, ono u čemu smo dobri, ono što svijet treba i ono za što možemo biti plaćeni. Kada pronađemo presjecište ovih četiri područja, dolazimo do svog ikigaija – svrhe i razloga za postojanje. Ovaj koncept naglašava važnost pronalaženja ravnoteže između vlastitih želja i potreba društva.

Design Thinking, s druge strane, predstavlja metodologiju za rješavanje problema i razvijanje inovacija. Ovaj pristup se fokusira na empatiju, kreativnost, timski rad i eksperimentiranje. Kroz pet faza – razumijevanje, definiranje, istraživanje, prototipiziranje i testiranje – design thinking nam omogućava da pronađemo inovativna i korisna rješenja za različite izazove.

Kada se ikigai i design thinking kombiniraju, dobiva se moćan alat za pronalaženje smisla i stvaranje vrijednosti. Ovaj pristup nam omogućava da pronađemo svoju svrhu tako što istražujemo i razumijemo potrebe i želje drugih ljudi. Koristeći principe design thinkinga, možemo identificirati probleme i izazove s kojima se suočava naše društvo i kreativno razvijati rješenja koja imaju stvaran utjecaj.