Gradonačelnik Fernando Kirigin, zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić i predsjednica Gradskog vijeća Neva Slani primili su visoko izaslanstvo Ukrajine u kojem su bili NJ.E. Vasyl Kyrylych, veleposlanik Ukrajine u Hrvatskoj, NJ.E. Anica Djamić, veleposlanica Hrvatske u Ukrajini, Emine Dzhaparova, državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova Ukrajine te predstavnice Kluba poslovnih žena Ukrajine.

Gradonačelnik Kirigin je goste ukratko upoznao s poviješću i sadašnjošću Opatije, njenom turističkom i kulturnom baštinom.

Veleposlanik Kyrylych je istaknuo izvrsne odnose između dvije zemlje te zahvalio Hrvatskoj na podršci koju daje ukrajinskom narodu koji se bori za cjelovitost svoje domovine. Vaše iskustvo uspostave mirne reintegracije nakon Domovinskog rata nama je iznimno važno u slučaju Krima, kazao je ukrajinski veleposlanik.

Hanna Krysiuk, predsjednica međunarodnog ženskog poslovnog kluba Business Woman Club predstavila je rad kluba koji okuplja poslovne žene, političarke i žene koje su utjecajne u društvu. One su pokrenule i hvalevrijedan projekt ozelenjavanje planeta. Kroz taj su projekt do sada ostvarile da se u jednom danu posadi 5,5 milijuna drveća u 100 različitih zemalja svijeta. U planu je budući sličan projekt u kojem bi se drveće posadilo i u Opatiji.

Gosti iz Ukrajine posjetili su i Centar za inovacije Hubbazia u kojem im je voditelj centra Tomislav Lesinger prezentirao rad poduzetničkog inkubatora te su obišli opatijske parkove Sveti Jakov i Angiolina. Sara Sušanj, bivša polaznica pilot-projekta “Da se mene pita”, koji je prethodio proje ktu HUBBAZIA, prezentirala je problematiku mladih i riješenja koja im se nude u Opatiji.