Grad Opatija proveo je od 27. travnja – 30. svibnja 2018.g. pilot projekt sastavljen od dva eventa i pet radionica za mlade. Grad Opatija pokrenuo je pilot projekt kao uvertiru za pokretanje budućeg start-up inkubatora za kreativne turističke inovacije, a intencija je bila da se već prije samog početka EU projekta mladima omogući da se uključe i sudjeluju te kreiraju prostor po vlastitim željama i potrebama u Vili Antonio (Nazorova 2, Opatija). Formiran je program čija je svrha izrada prijedloga za uređenje prostora, ali i podizanje kompetencija svih polaznika.

 

Program besplatnih radionica za sve sudionike je bio podijeljen u dva modula sa po 25 polaznika te je obuhvatio radionice:
– Design Thinking (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
– Startup Centri (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
– Vizualni Identitet (voditelj radionice: Martina Vasilj, Prospekt)
– Branding (voditelj radionice: Mile Kušić, Prospekt)
– Primjena u prostoru/Interior Design (voditelj radionice: Zoran Badurina, Život Design)

Programom su bila predviđena i dva popratna eventa:
– “Opatijske Ćakule – O poduzetničkim ekosustavima” je poduzetnička panel rasprava održana 5. svibnja u Centru Gervais. Sudionici su raspravljali o poduzetničkim temama, problemima s kojima se poduzetnici susreću te izmijenili zanimljiva iskustva. Panelisti Vanja Andrić, Vanja Vitezić, Andrija Čolak te Vedran Kružić su svojim interesantnim izlaganjima privukli mnogobrojne sudionike.
– “Demo day” prezentacija rezultata programa polaznika.

Riječ je o jedinstvenom pilot projektu na području grada Opatije koji je po prvi puta mladima pružio mogućnost da sami osmisle rješenja za uređenje gradskog prostora, kao i aktivnosti budućeg centra kreativnih turističkih inovacija. Cilj projekta bio je izrada prijedloga uređenja gradskog prostora Ville Antonio, a namjena prostora je uređenje centra za mlade i poduzetne Opatijce. Budući sadržaj bit će kreiran kroz radionice koje smo organizirali. Glavni cilj projekta je stvaranje progresivne i poticajne platforme za formiranje novih ideja i projekata radi stvaranja poticajne klime za pozicioniranje Opatije kao centra inovacija, kreativnosti novih projekata u području turizma.

Photo by Petar Kurschner