Najbolji sommelieri dolaze sa Kvarnera

U Hubbaziji održana panel diskusija na temu eno i gastro ponude Kvarnera

 

“Poduzetništvo u razvoju eno i gastro destinacije” bila je tema još jednog druženja na Poduzetničkim Ćakulama Grada Opatije i Centra za inovacije u turizmu Hubazzia. Sinoćnji nam je panel doveo voditeljicu projekata u Turističkoj zajednici Kvarnera, Renatu Vincek, zatim PR, marketing i social media managericu za kvarnerski brand Hedonist s pratećim life-style portalom, Dariju Grošić te aktualnog viceprvaka u sommelierstvu, člana Međunarodne udruge sommeliera te sales managera i sommeliera za Dvorac Belaj, Josipa Oriškovića.

 

Razgovor koji se vodio s moderatoricom Vedranom Lisica otvorio je pitanja o poziciji eno i gastro ponude Kvarnera na domaćem i stranom tržištu, o prepoznatljivosti te ponude, ali i o mogućnostima za daljnji razvoj kvarnerske gastronomske i enološke priče. Renata Vincek govorila je o nastojanjima međuregionalnog povezivanja hrvatskih turističkih regija i o projektima TZ Kvarnera koji upravo promoviraju našu hranu i naša vina što je tradicionalno jedan od glavnih aduta promocije turizma na Kvarneru: “Pogledajte naše vrhunske restorane, oni su uvijek puni jer kvaliteta se uvijek prepoznaje.“, kazala je i naglasila kako se TZ Kvarnera priprema i za kandidaturu prestižne titule Europska regija gastronomije koju ove godine nosi španjolska Menorca.

Daria Grošić, vlasnica Hedonist magazina, PR i marketing managerica s bogatim iskustvom upravo u promociji kvarnerskih turističkih potencijala tijekom razgovora naglašavala je ono što smatra najvažnijim – u promociji destinacije trebali bi sudjelovati svi članovi lokalne zajednice skupa s turističkim uredima: “Promocija Kvarnera je na svima nama, zamislite da jedno mjesto, npr. Volosko, ofarba sve svoje kuće i da svatko posadi jedan cvijet ispred svake. To je već jedan sasvim drugi nivo.” Osim toga, Grošić je navela kako bi pravi primjer zajedničkog sudjelovanja u brendiranju detinacije putem eno i gastro ponude Rab: “Rab je regija u kojoj svaka kuća zna ispeći svoj jestivi suvenir – popularnu Rapsku tortu i ponuditi ju svojim turistima. Upravo time svi sudjeluju u promociji cijele destinacije. Nije sve na turističkim zajednicama.

 

Josip Orišković panel je obogatio svježim narativom o turizmu na Kvarneru u čijem je fokusu cijelo vrijeme bila želja za izvrsnošću destinacije: “Sommelieri su dodana vrijednost turističkoj destinaciji, odnosno za one koji od turizma žele više nego ‘samo’ sunce i more. U našem kraju upravo sommelieri vode najbolje restorane, što nije čest slučaj drugdje u svijetu. Kvarner je regija sa ponajboljim sommelierima što se dokazuje na brojnim natjecanjima. Dakle, i tu možemo profitirati te ukupan service dovesti na vrhunski nivo što se tiče dodane vrijednosti destinacije.

Panelisti su naznačili kako i u ovom segmentu turističke ponude ima mjesta za napredak kod čega su se svi složili da je zajednički rad najvažniji.