Opatija je raj za franšize

 

Tema o franšizama napunila opatijsku Villu Antonio: Starčević, Dessardo i Čolak disali kao jedno – franšize su definitivno in!

Sinoć su se u opatijskom Centru za inovacije u turizmu održale još jedne fantastične Poduzetničke ćakule Grada Opatije na temu “Kako koristiti franšizni potencijal?”, a o njoj su govorili najbolji u Hrvatskoj, a ponikli upravo u našem kraju: Ivan Starčević, operativni direktor za Hrvatsku Taxi Cammeo franšize d.o.o., Andrija Čolak, direktor Surf ‘n’ Friesa i Colak Franchise Consulting Grupe te Loris Dessardo, direktor Auro Domusa te suvlasnik internacionalne franšize aRoma.

Sve troje gostiju više od sat vremena publici su rado prenosili i spretno, uz puno humora, pojednostavljivali svoja iskustva i znanja u franšizama, ponajprije približavajući takav model poslovanja kao pioniri korištenja franšiznog potencijala u našoj zemlji, a time i pioniri dragocjenih uvida od kojih mogu imati koristi svi dionici franšiznog procesa ubuduće.

Za ovu su trojicu franšize i način poslovanja, ali moglo bi se reći i – nešto drugačijeg poduzetničkog životnog stila jer franšize su u Hrvatskoj još uvijek nedovoljno razvijen segment koji tek treba izaći na svjetlo dana: “U Hrvatskoj trenutačno postoji tek 200 – tinjak franšiza, od čega na domaće franšizere otpada tek nekoliko posto. Amerika ili Novi Zeland, susjedna Slovenija ili, pak, Italija, s domaćim franšizama stoje puno bolje te se postotci penju i do 90 i više posto na udio domaćih franšizera.“, naveo je Andrija Čolak i naglasio kako je svjetski prisutan Surf ‘n’ Fries u svoje vrijeme napravio svaku moguću pogrešku koja se mogla napraviti, a danas zbog toga kroz Colak Franchise Consultig pomažu drugima da ne čine – iste greške kod pokretanja vlastite franšize.

Greške u poduzetništvu su jako dobre. Tko ne griješi ne pomiče granice!

Auro Domus sa svojim direktorom Lorisom Dessardom je, pak, prošao put prema franšiziranju prije desetak godina, u vrijeme kada je tvrtka prepoznala hype na tržištu i tako odlučila krenuti u osvajanje. Iako su uskoro shvatili da franšiziranje za njih nije dobar model jer su se brže širili s vlastitim lokacijama, nego putem franšiza, a istovremeno su na vlastitoj koži naučili da se franšizni potencijal stvara i gradi polako te, od franšiznog thrilla nisu odustali: “Tko ne griješi znači da ne pomiče granice, ja volim griješiti – bolje danas nego sutra jer su greške jako dobre. Ono što treba izbjegavati je njihovo ponavljanje, kazao je direktor Auro Domusa i naglasio da oni tek sada mogu razmišljati o franšiznom poslovanju kao najboljem načinu za osvajanje globalnog tržišta.

Za Taxi Cammeo franšizu d.o.o. franšiziranje poslovanja došlo je kao dio optimizacije sustava u trenutku kada je potreba za ljudima i resursima zbog širenja poslovanja postala nužna, a istovremeno bi dodatnim zapošljavanjem ova firma izgubila na nadzoru i provedbi kvalitete. Franšiziranjem poslovanja njihovi su zaposlenici postali svoji šefovi, osigurali su si veće prihod i vlastitu raspodjelu radnog vremena, dok je Taxi Cammeo tako dobio partnere koji osim poslovanja pod imenom branda kao dio standarda čuvaju i njegovu kvalitetu: “Krenuli smo iz Rijeke 2006. godine, s nekoliko automobila. Danas smo prisutni u cijeloj Hrvatskoj, u Sloveniji i u Makedoniji, a franšiziranje poslovanja za nas je bio izazovan dio puta jer nas je, k tome, zatekla i pandemija.

U franšiznom poslovanju s jednim – rastu svi

Naši panelisti nisu krili da su franšize poslovanje od kojeg u Hrvatskoj očekuju veći broj domaćih franšizodavatelja i franšizoprimatelja,  a čemu će sigurno pomoći Colak Franchise Consulting Group koja je već mnoge impulsirala na put osnivanja vlastite franšize: “Kod nas je, nažalost, dijeljenje znanja još uvijek nešto što ne volimo raditi, dok franšizni koncept počiva upravo na želji da što više vlastitog znanja preneseš drugima jer u franšiznom lancu ništa drugo nema smisla. Ako ne raste kupac franšize – ne rasteš ni ti kao davatelj franšize, odnosno ako rasteš ti – opet rastu svi zajedno! Surf ‘ n Fries došao je do toga da je za naše franšizere sada puno bolje poslovanje pod imenom branda nego da se kupci franšize izdvoje iz lanca jer smo tijekom godina rasta došli do volumena posla koji nam svima osigurava bolje cijene nego kada bi se pojedinac izdvojio i pokrenuo istu samostalnu djelatnost, primjerice.

Starčević je naveo i kako franšize mogu postati rješenje za manjak kvalitetne radne snage: “Otvorimo Akademiju za konobare i barmene, na primjer, franšizirajmo zanimanja kako bismo konkurirali najboljim što imamo, stvorimo najbolje!” Ovu su ideju prihvatili i ostalo dvoje panelista: “Nažalost, kod nas završiti školu za neko zanimanje nije kao nekada jer ona nije garancija. Danas bez volje pojedinca da radi na sebi i bude posvećen cjeloživotnom učenju ne možemo puno očekivati. Ideja da se franšiziraju zanimanja je odlična.“, kazao je Dessardo. Osim zanimanja, panelisti su se složili i kako se od Opatije može očekivati da franšizira svoj turizam po segmentima – mali butik hoteli ili ugostiteljski objekti ono su što Opatija s Liburnijom ima u rukavu kako bi počela razmišljati i u ovom poduzetničkom smjeru širenja proizvoda iz vlastitog dvorišta.