Za vrijeme proljetnih školskih praznika, od 02. do 06. 04. 2024. u opatijskom poduzetničkom inkubatoru Hubbazia održale su se radionice “Mići poduzetnici”. Radionice je organizirao Grad Opatija, a izvodili su ih udruga „Trija“ i „Studio GRBAC“ za djecu u dobi od 8 do 12 godina.

 

Tema radionice bila je “Učimo od malena o važnosti tradicije i turizma”, a skladu sa obljetnicom 180 godina početka organiziranog turizma u Opatiji. Radi se o radionicama kreativnog izražavanja, učenja o povijesnoj baštini, ali i jačanju prezentacijskih i STEAM (znanost, tehnologija, inženjerstvo, umjetnost i matematika) vještina i znanja.

 

Prva tri dana djeca su pohađala interaktivne edukativne radionice, a imali su i terenski rad odnosno upoznavanje kroz bogatu prošlost Opatije koje je djeci približio Goran Moravček, poznati povjesničar kulturne baštine, te licencirani turistički vodič.

 

U drugom dijelu programa djeca su se upoznala s KUBO robotima, a na zabavan način učili su i o temama kao što su moderne tehnologije, robotika i programiranje uz istovremeno poticanje mašte, kreativnosti i komunikacijskih vještina. Kroz igru s robotima djeca su učila i o poduzetništvu te financijama. Kao predah od radionice djeca su zahvaljujući Boćarskom klubu Opatija zaigrala na opatijskom jogu tradicionalnu mediteransku igru tipičnu za naš kraj – boćanje.

 

Sve teme bile su prilagođene uzrastu djece i njihovim predznanjima, ali i njihovim interesima.

 

Radionica je bila popunjena u rekordnom roku i izazvala veliki interes, stoga organizatori preporučaju roditeljima da prate dječji program u Hubbaziji jer su najavljene još dvije radionice ove godine – na početku te na kraju ljeta, a za vrijeme školskih praznika.