ZELENO I DIGITALNO JE „IN“

Trodnevna konferencija Inspira Leader – Zeleno i digitalno – inspiracija za ruralna područja, započela je 21.04.2022. u Zlatnoj dvorani hotela Imperial u Opatiji gdje je stotinjak sudionika iz svih dijelova Hrvatske imalo priliku za razmjenu iskustava i dobivanje korisnih informacija na temu inovativnih zelenih tehnologija i digitalizacije, kao i korištenja obnovljivih izvora energije.

U organizaciji EUROPE DIRECT Rijeka, a u suradnji s LEADER mrežom Hrvatske, LAG-om “Terra liburna” i LAGUR-om Vela vrata, konferencija ima cilj informiranja i predstavljanja znanja i iskustava o tranziciji prema zelenim, održivim i otpornim zajednicama za građane iz ruralnih područja RH. Dodatno, želi se potaknuti mlade da se usredotoče na podatke, tehnologije i infrastrukturu za jačanje digitalne tranzicije te podržavanje prijelaza na gospodarstvo s malim udjelom ugljika i promicanje prilagodbe na klimatske promjene, prevenciju opasnosti i upravljanje, očuvanje i zaštitu okoliša te promicanje učinkovitosti resursa svojih ruralnih područja. Isto tako, interaktivnom radionicom o mogućnostima kreiranja intervencija u okviru Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova i FLAG-ova želja je istaknuti važnost podržavanja zelene i digitalne tranzicije u ruralnim i ribarstvenim zajednicama.

Konferencija INSPIRA LEADER je zamišljena kao mjesto susreta organizatora malih lokalnih zajednica, prvenstveno lokalnih akcijskih grupa, s potpornim i znanstveno-istraživačkim organizacijama, te poduzetnicima koji mogu ponuditi rješenja aplikabilna u ruralnim prostorima i drugim relevantnim dionicima zainteresiranim za uvođenje inovativnih zelenih tehnologija, digitalizaciju i korištenje obnovljivih izvora energije.

U ime Ministarstva poljoprivrede došao je podržati konferenciju Ivan Ciprijan te je govorio o važnostima održivog razvoje te vizijama i strateškim ciljevima strategije inovacija u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Ispred domaćina, Grada Opatije nazočne je pozdravio Tomislav Lesinger iz Poduzetničkog inkubatora Hubbazia, dok je ispred PGŽ-a govorio Mladen Brajan.

Tomislav Lesinger održao je prezentaciju “Kako stvaramo inovacije u turizmu?” i prezentirao prve rezultate rada poduzetničkog inkubatora HUBBAZIA gdje je istakao sudionike Demo daya koji su prezentirali svoje poduzetničke ideje te pozvao sve zainteresirane na prijavu na tekući četvrti Programski ciklus.