Gradonačelnik Fernando Kirigin sa suradnicima primio je u službeni posjet državnu tajnicu Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željku Josić.

– Svjesni smo činjenice da je ovo jedan od gradova Primorsko-goranske županije sa starim stanovništvom. Zajednički nam je cilj mlade zadržati u mjestima gdje su rođeni, a to ponajviše možemo kroz uvjete obrazovanja, zapošljavanja i stanovanja. Skupe cijene kvadratnih metara gorući su problem, posebno u turističkim središtima. Središnji državni ured stoga radi na pronalaženju prihvatljivog modela i kriterija za rješavanje pitanja najma stanova za mlade po povoljnim uvjetima, za što je potrebna suradnja s lokalnim samoupravama na razini cijele države, kazala je državna tajnica Josić.

–  Grad Opatija već ima mnoge poticajne mjere za mlade obitelji, poticaje za novorođene, izvrsne uvjete u predškolskim ustanovama, poticaje za školovanje i stipendije. No, svjestan sam i u predizbornoj kampanji sam komunicirao namjeru pomoći pri rješavanju stambenog pitanja mlađih sugrađana. U Opatiji su cijene nekretnina i najma visoke te je cilj naći model kojim bi mladi i sugrađani srednje dobi došli do prihvatljivog stambenog rješenja. Vjerujem da se u kriterije koje namjeravate donijeti na nivou države i mi možemo uklopiti. Na modelu izgradnje stanova za kupnju ili najam u Opatiji aktivno radimo. Očekujem i pomoć gospodarstva, osobito vezano uz poslove u turizmu i ugostiteljstvu, gdje je prisutan ozbiljan nedostatak kadrova. Svi zajedno moramo poticati mlade da se školuju za pojedina zanimanja, poput kuhara i konobara, ali i da cijena rada bude adekvatna, naglasio je gradonačelnik Kirigin.

Na sastanku je svoja iskustva iz rada Savjeta mladih Grada Opatije iznio i njegov bivši predsjednik i gradski vijećnik Kristian Tončić. Nakon službenog primanja, održan je i sastanak s predstavnicima Udruge za razvoj kulture mladih „Kulturni front“ i Udruge „Žmergo“ na kojem se razgovaralo o opatijskim primjerima dobre prakse u radu s mladima. Državnu je tajnicu Josić osobito zanimao proces promocije i poticanja mladih za prijavu kandidature za opatijski Savjet mladih koji je u tijeku. Riječ je o informativnoj kampanji #tražise7 – kroz Žmergov lokalni info-centar za mlade. Sa sastanka je poslana poruka o iznimnoj važnosti uključivanja mladih ljudi u život lokalne zajednice i procese odlučivanja.

Državna tajnica Josić sa suradnicima posjetila je i Centar za inovacije u turizmu HUBBAZIA-u gdje ih je voditelj Centra Tomislav Lesinger upoznao s radom Centra i sadržajima kroz koje se mladi obrazuju za realizaciju vlastitih kreativnih projekata u turizmu. Posebno ju je interesirala zainteresiranost mladih ovog područja za program inkubiranja njihovih poduzetničkih ideja te koje se sve to ideje trenutno razvijaju u Hubbazia-i. Pozdravila je ovaj pristup mladima, te zaželjela sreću svim sudionicima projekta.