Grad Opatija, u suradnji sa Silos Group d.o.o. i partnerom Fakultetom za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, organizirao je program besplatnih radionica pod nazivom “Creative Tourism Lab Opatija – program inkubacije”. Cilj radionica je bio pružanje potpore mladima i poduzetnicima s kreativnim i inovativnim idejama u području turizma. Polaznici su u dva modula imali priliku naučiti od stručnjaka kako stvoriti vizualni identitet, postaviti temelje brenda, definirati poslovni model i marketinške strategije, izraditi poslovni plan, kreirati web stranice te druge korisne vještine.

1. MODUL – RAZVOJ IDEJE
Istraživanje tržišta (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
Design Thinking (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
Lean startup & Business canvas (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
Poslovni modeli (voditelj radionice: Vedran Blagus, South Central Ventures)
Marketing 101 & KPI (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)
Financiranje i cijene (voditelj radionice: Dean Cimera, Cimera&suradnici)

2. MODUL – BRENDIRANJE I PRODAJA
Temelji brenda (voditelj radionice: Nela Dunato, Nela Dunato Art & Design)
Marketing plan (voditelj radionice: Goran Čandrlić, GlobalDots/Kisha)
Vizualni identitet (voditelj radionice: Martina Vasilj, Prospekt)
Kanali promocije i prodaje (voditelj radionice: Goran Čandrlić, GlobalDots/Kisha)
Izrada web stranice (voditelj radionice: Edi Budimilić, Exevio)
Revizija rada i pojedinačne konzultacije (voditelj radionice: Vanja Andrić, Founder Institute)

Program je prvenstveno bio namijenjen mladima s područja Opatije, no prijave su omogućene i svim ostalim osobama iz regije koje imaju kreativne i poduzetničke sklonosti vezane za turizam. Radionice su se provodile dva puta tjedno u prostoru Vile Antonio u Opatiji od 4. travnja do 22. svibnja 2019., a po uspješnom završetku programa za polaznike s najboljim idejama dodijeljena je i novčana nagrada u iznosu od 3.000,00 kn za prvo, 2.000,00 kn za drugo i 1.000,00 kn za treće mjesto.

U sklopu događaja koji se održao u dvorani Vile Antonio u Opatiji, polaznici programa su pred publikom i investitorima predstavili svoje poslovne ideje koje su razvijali prethodna dva mjeseca od kojih su tri najbolje ideje ponijele i novčane nagrade. Temeljem ocjena mentora i žirija, prvu nagradu odnio je tim Elio (Sara Sušanj, Nika Kurti, Emil Rubinić, …) sa svojom aplikacijom za interaktivne vođene ture, drugo mjesto pripalo je timu Sea Memory (Korana Kraguljac, Tonči Brnečić) koji je izradio inovativan i autentičan suvenir, dok je treće mjesto otišlo timu Grop (Ana i Oliver Kamenečki) za online platformu za otkrivanje autohtonih lokalnih proizvoda.

Neposredno prije dodjele nagrada održana je i panel rasprava na temu “Uloga inovacija u turizmu” u kojoj su sudjelovali direktor inovacija Valamara, Roberto Gobo, direktor RRA Prigode, Vedran Kružić, osnivač i investitor ljubljanskog ABC Acceleratora Aljoša Domijan te direktor Silos Groupa Mateo Stupičić, dok je raspravu moderirao Vanja Vitezić. Ova inicijativa pridružuje Grad Opatiju europskim gradovima koji ulažu u mlade i uključuju ih u izradu svojih planova za budućnost.

Photo by Kristina Savić